събота, 2 ноември 2013 г.

Рехав протест срещу платеното паркиране в Кюстендил

По- малко от 10 души излязоха на протест срещу платеното паркиране в Кюстендил. Водени от общинският председател на ПП „Атака" Владислав Лехчански, те застанаха на паркинга до бившия ГУМ, с призиви: „ Стига рекет, Кюстендил не е София"; „Не на данък паркинг".
Платените паркоместа в града бяха възстановени по желание на друга група кюстендилци. По 1 лв. на час се плаща само по главната улица „Цар Освободител", от Аджундар до бившия ГУМ и на паркинга до магазина.
От Община Кюстендил отговориха на въпрос на Дарик, че дори и при поставена скоба, на водача на автомобила, който е престоял повече от платеното време не се взимат 10 лв., а се доплаща само времето за престой.
„Кюстендил не е София, в столицата хората взимат по 2 000 лв. заплата, могат да си позволят да плащат Синя зона. Тук взимат по 300 лв. и не ги получават редовно. Не съм карал кмета да взима заеми и не желая да му ги връщам. Хората идват на центъра от кварталите и селата да си купят лекарства, няма къде да спрат. Паркират, паяка ги вдига", коментира Владислав Лехчански, който организира протеста и чрез социалните мрежи.
 „Хората са обеднели и нямат левче за едно паркиране. Не може да се намери място, за една банка в центъра, трябва да паркираш в друг квартал. На пазара няма къде да се спре, как човек да докара продукцията, няма места", коментираха други от протестиращите. Двете момичета от групата отказаха коментари пред микрофона на Дарик.
На 19 септември 2013 г., в Общинска администрация Кюстендил е постъпило искане от представители на протестиращите от месец февруари 2013 г. и търговци на ул. „Цар Освободител", с вх.№ 94-00-432/19.09.13, в което се иска да бъде разрешено паркирането срещу сумата от 1лев за 1 час, се казва в становище на община Кюстендил.
Искането е уважено с решение № 450 от 26.09.2013 г. на Общински съвет-Кюстендил.
В редакцията на Дарик има предложения от кюстендилци да се увеличат платените паркоместа в града, в това число по ул. „Цар Освободител", от ГУМ до Съдебната палата и в района на банка ДСК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар